A nagy Nagy család

A nagy Nagy család
A nagy Nagy család

2012. április 3., kedd

Az alvásról

Csak mert mindig kérdezik a játszón, hogy ezt hogy csinálom.
Ez a leggyakrabban feltett kérdés azután, hogy így terveztük e (mármint a négyet egymásután - hát persze!).

Mert sokan még egyet sem tudnak egyszerre altatni, nem hogy kettőt.

Kori amikor egyedül volt, velem aludt délutánonként, volt, hogy nehezen de lenyomtam.
Mivel Simit vártam és szoptattam Korit ezért nagyon fáradt voltam úgyhogy minden nap kellett az alvás, ilyenkor ebéd után bezuhantam az ágyba és Korika is előbb vagy utóbb elaludt mellettem.

Mikor Simi megszületett, Korinak már természetes volt a délutáni alvás, megértette, hogy  ebéd után az következik. Általában megszoptattam Simit, ott hagytam az ágyában és Kori mellé mentem és vártam, hogy elaludjon. Majd vissza Simihez a másik szobába és őt is elaltattam magam mellett.
Volt 2 nehéz hónap amig Simi kétszer aludt, délelőtt és délután egyet, akkor nem egyszerre aludtak de akkor is csönd volt mert Simi elnézelődött mellettem.
9 hónapos kora körül Simi is egyszer aludt és akkor egy szobában már simán ment a dolog.
Mindhárman pihentünk.

Aztán jött Nimród. Egy ideig velünk aludt egy szobában, majd 5 hónapos kora körül átkerült Korihoz és Simihez. Ekkor kicsit kitolódott a délutáni alvásuk, 2 körül sikerült csak letenni mind a hármat, mert Ninó délelőtt még szunyókált, Simi pedig délben már alig bírta ébren tartani a szemét.
De kegyetlen voltam és egyiknek sem hagytam, hogy elaludjon ebéd előtt, így viszont mindenki egyszerre aludt és jó sokat.

Nem tartom magam rettenetesen következetesnek, de ez mindig minden helyzetben a legfontosabb volt, hogy egyszerre pihenjünk. Ehhez kellett, hogy figyeljem mikor álmosodnak és akkor rohantam haza a játszóról de olyan is volt, hogy fél 12 kor ebédeltünk mert délben már mindenki aludt. Hozzájuk igazítottam a programot de nem úgy, hogy mindenki alszik amikor akar hanem úgy, hogy mindenki akkor alszik amikor én akarom.

Persze voltak húzós hetek, napok amikor nem jött össze de az esetek nagy részében igen és ennek köszönhetem, hogy nem diliztem be.
Az elmúlt 5  évben szoptattam vagy terhes voltam vagy mindkettő egyszerre, ez borzasztóan kimerített.
Nap közepén viszont járt egy vagy két óra pihenő ami átsegített az utána következő hosszú délutánon és esti műsoron.

Egyébként azt tapasztalom, hogy a csordaszellem működik. Az alvós szobában remekül elalszanak hárman, már Nimród sem lázad, most éppen Kori sem, Simivel pedig nagyon könnyű mert szeret aludni.

Az esték sem olyanok, hogy fent vannak amíg bírnak. Volt, hogy hagytam, hogy játszanak, 10 körül még duplóztak, könyvet nézegettek, de szerencsére van egy anyukám aki azt mondta, hogy ezt sürgősen fejezzem be és egy nővérem aki szintén azt javasolta, hogy ha szeretnék élni is a gyerekek mellett akkor tegyem le őket 8-kor.
Úgyhogy ezek a gyerekek legkésőbb 9-kor már ágyban vannak, és most nem is kell ezért sokat veszekednem velük.

Hát így csinálom.
Amikor lázadtak nem engedtem, hogy fent legyenek, nem legyintettem, hogy na jó mindegy akkor menjetek játszani és így nem szokták meg, hogy ha nem akarnak aludni akkor nem kell.

Korinál már előfordul, hogy befekszik a kicsikkel és 1 óra múlva előjön és nem aludt. Az  nem baj.
De többnyire még ő is elalszik délután. (Vele sokat szenvedtem 3-4 éves kora között, képes volt másfél órát az ágyában feküdni mielőtt elaludt).

Szerintem ezt csak így lehet, legalábbis nekem csak így működött nagy hassal, hulla fáradtan.
Ez akarás kérdése és én nagyon akartam, hogy egyszerre pihenjünk.